Ο ρόλος και η στρατηγική της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Ο ρόλος και η στρατηγική της Κίνας στην Ανατολική Ευρώπη

Θεοφιλάτος, Γεράσιμος

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια
Κουσκουβέλης, Ηλίας

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η στρατηγική της Κίνας μέσα από την ανάδειξη των εργαλείων που χρησιμοποιεί με στόχο την απόκτηση ολοένα και περισσότερων φορτίων ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό εξετάζεται προσδιορίζοντας κατά πόσο ο νέος δρόμος του μεταξιού, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στα τέλη του 2013, αποτελεί εργαλείο διαμόρφωσης στρατηγικής και μέσο απόκτησης ισχύος, ώστε να ευρεθούν οι πραγματικές επιδιώξεις της Κίνας με την προσπάθεια εισόδου της στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Οι διακηρύξεις της Κίνας για ανάπτυξη με ειρήνη, συνεργασία, ανοικτό πνεύμα και αμοιβαία μάθηση φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για να πείσουν τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα από μια θεωρητική ανάπτυξη των βασικών εννοιών της Υψηλής Στρατηγικής των κρατών και της Ισχύς θα αναλυθούν οι συντελεστές αυτής καθώς και η κινεζική στρατηγική σκέψη και κουλτούρα. Ο τρόπος διαμόρφωσης της Κινεζικής Στρατηγικής μέσα από τις απειλές και τα συμφέροντα που καθορίζουν τις επιλογές της, αποτελεί μαζί με τα παραπάνω υπόβαθρο για να κατανοήσουμε την επιλογή της Κίνας να υλοποιήσει το νέο δρόμο του μεταξιού. Η επιλογή αυτή και η εφαρμογή της επιλεκτικά σε κράτη της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης αποτελεί κάτι καινούριο στις μέχρι τώρα επιλογές της Κίνας. Ξεδιπλώνοντας τις διαδρομές του δρόμου του μεταξιού στις πύλες της Ευρώπης καθώς και την πρόοδο υλοποίησης του τεράστιου αυτού εγχειρήματος προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την ακολουθούμενη στρατηγική της Κίνας. Συγκρίνοντας την Στρατηγική της Κίνας στην Ασία και στην Αφρική με αυτή στην Ευρώπη αλλά και τον βαθμό αποδοχής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Ευρωπαϊκών κρατών μεμονωμένα, καταλήγουμε σε ευρύτερα συμπεράσματα για την ακολουθούμενη Κινεζική στρατηγική και πώς αυτή επηρεάζει και επηρεάζεται από την διαμορφούμενη κατάσταση στο παγκόσμιο Διεθνές Σύστημα.
Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2018.

Electronic Thesis or Dissertation
Text

Στρατηγική
Κίνα
BRI
Δρόμος του μεταξιού


Ελληνική γλώσσα

2018
2019-01-25T11:35:44Z


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.