Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, έχει ως αντικείμενο την στατιστική μελέτη των ανακλήσεων προϊόντων εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων, συσκευασιών αυτών καθώς επίσης και των προϊόντων εστίασης στην ελληνική επικράτεια. Τα δεδομένα προέκυψαν μετά από ηλεκτρονική αποδελτίωση στοιχείων της σελίδας του ΕΦΕΤ. Γίνεται περιγραφική και στατιστική ανάλυση (πίνακες, γραφήματα) των συχνοτήτων των στοιχείων των ανακλήσεων για το σύνολο των ετών που περιλαμβάνει η παραπάνω διαδικτυακή σελίδα για τα έτη 2011 – 2018. Στην συνέχεια μελετήθηκαν τα αποτελέσματα, από τα οποία προέκυψαν ποικίλα συμπεράσματα. Τα πιο σημαντικά ήταν ότι η μεγαλύτερη συχνότητα ανακλήσεων παρατηρήθηκε σε προϊόντα κρέατος (σφάγια, κατεψυγμένα, επεξεργασμένα) και σε θαλασσινά. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι η συχνότερη αιτία ανάκλησης προκύπτει από την παρουσία τοξικών παραγόντων – μετανάστευση ουσιών και υπέρβαση επιτρεπόμενων ορίων. Τέλος, συμπεραίνουμε ότι από τη μία πλευρά η ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων είναι αυξανόμενη προσφέροντας στο καταναλωτικό κοινό την ικανοποίηση κάθε γαστρονομικής επιθυμίας, από την άλλη θα πρέπει η Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία να εφαρμόζεται προσαρμοζόμενη πάντα στα ισχύοντα πρότυπα για τη διαχείριση ποιότητας και ασφάλειας των εν λόγω προϊόντων
91 σ.
Βιβλιογραφία: σ. 89-91
This post-graduate thesis aims at the statistical study of the recall of food chain products, packaging and food products in Greek territory. The data resulted after electronic data collection of the HFC website. There is a descriptive and statistical analysis (tables, graphs) of the recall data frequencies for the whole years of the above web page for the years 2011-2018. The results were then studied, from which various conclusions were drawn. Most importantly, the highest recall rate was observed in meat products (carcases, frozen, processed) and seafood. In addition, we notice that the most frequent cause of recall results from the presence of toxic agents - migration of substances and the exceeding of permitted limits. Finally, we conclude that, on the one hand, the growth of the food industry is growing by offering consumers the satisfaction of any gastronomic desire; on the other hand, national and Community legislation should be applied, always adapting to the standards in place for the quality and safety management of such due to products