Προσεγγίζοντας το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων (fake news)

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Προσεγγίζοντας το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων (fake news) (EL)

Χαλαβαζής, Ιωσήφ

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2022-04-27


Ο όρος «fake news» ξεκίνησε να χρησιμοποιείται συστηματικά στον δημόσιο διάλογο τον Δεκέμβρη του 2016 από τον Donald Trump. Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθ’ όλη τη θητεία του χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον όρο για πρόσωπα και ΜΜΕ τα οποία ασκούσαν κριτική στις επιλογές του. Λόγω της θεσμικής ισχύος του, αλλά και λόγω της φύσης του Διαδικτύου, σύντομα στη jargon της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της δημοσιολογίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) παγκοσμίως τα «fake news» ταυτοποιήθηκαν ως μία τεχνική δημόσιου αφορισμού. Υπό το πρίσμα όμως των κοινωνικών επιστημών, τα «fake news» είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που δεν εξαντλείται στην παραποίηση ή το ψεύδος μίας πληροφορίας που αναπαράγεται στα ΜΜΕ, αλλά συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μετα-αλήθεια (post-truth), τις κοινωνικές σχέσεις, την ιδεολογία, τα στερεότυπα και τις διεργασίες της σκέψης. (EL)

Ειδήσεις (EL)
Προπαγάνδα (EL)
Δημοσιογραφία (EL)

Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας

Ελληνική γλώσσα

Συντακτική Επιτροπή (EL)

1108-3697
Επιστήμη και Κοινωνία: Επιθεώρηση Πολιτικής και Ηθικής Θεωρίας; Τόμ. 41 (2022): Επάλληλες κρίσεις: Εμπειρίες και αποκρίσεις; 189-202 (EL)
Science and Society: Journal of Political and Moral Theory; Vol. 41 (2022): Επάλληλες κρίσεις: Εμπειρίες και αποκρίσεις; 189-202 (EN)

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
Copyright (c) 2022 Ιωσήφ Χαλαβαζής (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.