Oil peaking: το πρόβλημα της κορύφωσης της πετρελαϊκής ζήτησης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Oil peaking: το πρόβλημα της κορύφωσης της πετρελαϊκής ζήτησης (EL)

Λέτσιος, Ευάγγελος Α. (EL)

Λέτσιος, Ευάγγελος Α. (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)
-

Η σύγχρονη κοινωνία έχει στηρίξει το μέλλον της στην ενέργεια. Τα αποθέματα όμως των συμβατικών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και το γκάζι, μειώνονται συνεχώς, ενώ η χρήση τους καταστρέφει όχι μόνο την υγεία του ανθρώπου αλλά και το περιβάλλον. Θα μπορέσουν οι νέες, καθαρότερες τεχνολογίες να ικανοποιήσουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια στο μέλλον; Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα της κορύφωσης της πετρελαϊκής ζήτησης μέσω πρωτοποριακών τεχνολογικών καινοτομιών; Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται διαδοχικά η βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος, τα σημαντικά μεθοδολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ερευνητής της πετρελαϊκής κορύφωσης, η οριοθέτηση του προβλήματος, η μέθοδος πετρελαϊκής πρόβλεψης του Hubbert, οι γεωπολιτικές συνέπειες που προκύπτουν από την πετρελαϊκή κορύφωση, με ειδική μνεία στα κράτη του ΟΠΕΚ και στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Στη συνέχεια ακολουθεί μια εκτενέστατη ανάλυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ανανεώσιμων και πυρηνικής) καθώς και συγκριτική οικονομική ανάλυσή τους. Η στρατηγική που θα εφαρμόσουν τόσο οι πετρελαϊκές εταιρίες (Shell, Statoil) όσο και ο δημόσιος τομέας (εθνικός και ευρωπαϊκός) στη μετά - πετρελαϊκή εποχή αποτελούν βασικό τμήμα της ανάλυσης. Τέλος, αφού αναλυθεί η περίπτωση της πλήρους πετρελαϊκής απεξάρτησης της Σουηδίας, ερευνώνται εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης της πετρελαϊκής κορύφωσης και δίνονται κατευθύνσεις μελλοντικής έρευνας. (EL)

masterThesis

Πετρελαϊκή κορύφωση (EL)


Ελληνική γλώσσα

9999


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.