"Έθος" και "παιδεία" στην ηθική θεωρία του Adam Ferfuso

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

"Έθος" και "παιδεία" στην ηθική θεωρία του Adam Ferfuso (EL)
"Ethos" and "Education" in the moral theory of Adam Ferfuso (EN)

Χαρίλαου, Πέτρος Φ. (EL)

Χαρίλαου, Πέτρος Φ. (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (EL)
Δρόσος, Διονύσιος (EL)

Οι πολύτροπες ευεργετικές λειτουργίες των εθών εγκωμιάζονται από τον Φιλόσοφο σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αναπόσπαστης συμβολής τους στην συνεχή πρόοδο των κοινωνιών. Δια μέσου αυτών υποβοηθείται και υλοποιείται η διαδικασία απόκτησης της γνώσης καθώς και η συμπόρευση του ατόμου – πολίτη με τους άγραφους κώδικες και τους θεσμούς του εκάστοτε κοινωνικού του περιβάλλοντος. Περισσότερο όμως θέλει να καταστήσει σαφές την νευραλγική θέση των εθών, τα οποία καθιστούν το άτομο σε μια συνεχή πορεία εκλέπτυνσης και προόδου των λειτουργιών του δια μέσου του αναστοχασμούκαι της πρακτικής χρήσης των βέλτιστων πολιτικών αρετών που γνώρισε η ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο πολίτης μέσα από την ενεργή του συμμετοχή στα τεκταινόμενα της σύγχρονης εμπορικής κοινωνίας, βιώνει μια συνεχή διαδικασία άσκησης του και αυτοβελτίωσης φωτίζοντας συνεχώς σημεία της εκ φύσεως άγνοιας του. Και τείνοντας να γνωρίζει πως το δικό του συμφέρον πηγάζει από το συμφέρον της κοινωνίας, υιοθετεί ευμενείς συμπεριφορές οι οποίες και αποτελούν την απάντηση του στην επιζήτηση της ευτυχίας.Εν κατακλείδι, αναγνωρίζεται πως οι νόμοι της Θείας πρόνοιας σε συνδυασμό με την ελεύθερη βούληση του ατόμου, διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση την συνεχή πρόοδο των κοινωνιών, υποβοηθούμενα από την ζωντάνια του εθνικού φρονήματος και την καλλιέργεια του συλλογικού πνεύματος. Ο ΆνταμΦέργκιουσονσυγκαταλέγεται στους Σκώτους διαφωτιστές φιλοσόφους καθώς οι ιδέες του αναμφισβήτητα αποτελούν στην πλειοψηφία τους έκφραση των γενικότερων ιδεών της πνευματικής αυτής κίνησης. Και έχει την τύχη να βιώσει από πρώτο χέρι τα γεγονότα και τις εξελίξεις τα οποία διαμορφώνουν και χαρακτηρίζουν την σκέψη της εν λόγω κίνησης: Την άνοδο των Ιακωβιτών και τις συνέπειες της, την Αμερικάνικη και Γαλλική επανάσταση, την ανάπτυξη της βρετανικής αυτοκρατορίας, την ανακάλυψη και εξερεύνηση νέων τόπων και πολιτισμών, την επανάσταση στις επιστήμες και την τεχνολογία, την εξέλιξη σε θεωρίες δικαίου και θεολογίας και επίσης τις μεγάλες διενέξεις και συζητήσεις των διανοουμένων τόσο στη Σκωτία όσο και ευρύτερα . Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οξυδέρκεια του και την άοκνη διάθεση του για έρευνα και ενεργή συμμετοχή του στην πνευματική ζωή της εκσυγχρονισμένης Σκωτίας τον καθιστούν ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα προς μελέτη φιλοσοφική φυσιογνωμία. (EL)

masterThesis

Σκωτικός διαφωτισμός (EL)
Habit (EN)


Ελληνική γλώσσα

2018


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.