Θρησκευτικοί συμβολισμοί και ταυτότητες στη Ρωμανιώτικη Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Θρησκευτικοί συμβολισμοί και ταυτότητες στη Ρωμανιώτικη Ισραηλιτική κοινότητα Ιωαννίνων (EL)

Μπατζανοπούλου, Ολυμπία Ελευθερία (EL)

Παπαχριστοφόρου, Μαριλένα (EL)
Μπατζανοπούλου, Ολυμπία Ελευθερία (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (EL)

Η παρουσία των Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο υπήρξε έντονη επί δεκαπέντε περίπου αιώνες, με τις εβραϊκές κοινότητες να διακατέχονται από δυναμισμό και ενεργητικότητα. Άλλοτε οι ιστορικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τις εβραϊκές κοινότητες και άλλοτε απάνθρωπες. Αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στη θεματολογία των ερευνών που έχουν εκπονηθεί σχετικά με τον Ελληνικό Εβραϊσμό θα παρατηρήσουμε πως οι Σεφαραδίτες Εβραίοι έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των μελετητών, ενώ ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί με τους Ρωμανιώτες, τους Εσκεναζίτες, τους Μισραχί. Ταυτοχρόνως ο παραγόμενος λόγος επικεντρώνεται κυρίως στα χρόνια του Ολοκαυτώματος1 και την Ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων. Για την ανάλυση και την ερμηνεία των πολιτισμικών πρακτικών που μελετώνται στη διπλωματική εργασία, ακολουθήθηκε η διεπιστημονική προσέγγιση και υιοθετήθηκε η μέθοδος της εθνογραφικής έρευνας πεδίου με συμμετοχική παρατήρηση. Προσεγγίζοντας ολιστικά το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πεδίο δράσης της Εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων δίνοντας έμφαση στο συμβολικό επίπεδο μέσω των θρησκευτικών πρακτικών, επιδιώκεται η ανάδυση των πολιτισμικών ταυτοτήτων. Αρχικά μελετώνται τα ιστορικά δεδομένα της Ελλάδας και της πόλης των Ιωαννίνων και έπειτα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις αναπαραστάσεις, τα σύμβολα, τις πρακτικές που επιβιώνουν, αναβιώνουν ή εκλείπουν, στην κοσμοθεωρία της κοινότητας. Το εγχείρημα πλαισιώνεται με αρχειακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση. (EL)

masterThesis

Θρησκευτικοί συμβολισμοί (EL)


Ελληνική γλώσσα

2019


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.