Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ημίσκληρου τυριού «ΜΠΑΤΖΟΣ», το οποίο αγοράστηκε επί ζυγίω από καταστήματα τροφίμων που εδρεύουν στη Δυτική Μακεδονία και την Ημαθία, αναφορικά με τη χημική του σύνθεση αλλά και την διατροφική του αξία.Ο ι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν στο Ερευνητικό Εργαστήριο του Τμήματος Γεωπονίας (πρώην Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Στα δείγματα έγινε προσδιορισμός της χημικής τους σύνθεσης και ειδικότερα για την της περιεκτικότητα τους σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνες, λίπος και χλωριούχο νάτριο. Τα δείγματα εξετάστηκαν επίσης για την οξύτητά τους (περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ) και την ενεργό οξύτητα (pH) ως κριτήριο φρεσκότητας. Μελετήθηκε επίσης η διατροφική αξία του τυριού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες.
Η μελέτη μας έδειξε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές των αποτελεσμάτων μας σε σχέση με προηγούμενες έρευνες αλλά και ότι υπήρχε συμμόρφωση, σε γενικό επίπεδο, με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.
Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τ > Τυροκομία
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τυροκομία
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)