Ποιοτικά χαρακτηριστικά δειγμάτων τυριού Μπάτζος που πωλείται επι ζυγίω σε καταστήματα τροφίμων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ποιοτικά χαρακτηριστικά δειγμάτων τυριού Μπάτζος που πωλείται επι ζυγίω σε καταστήματα τροφίμων

Καραβατάκης, Κωνσταντίνος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2020

2020


Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ημίσκληρου τυριού «ΜΠΑΤΖΟΣ», το οποίο αγοράστηκε επί ζυγίω από καταστήματα τροφίμων που εδρεύουν στη Δυτική Μακεδονία και την Ημαθία, αναφορικά με τη χημική του σύνθεση αλλά και την διατροφική του αξία.Ο ι αναλύσεις των δειγμάτων έγιναν στο Ερευνητικό Εργαστήριο του Τμήματος Γεωπονίας (πρώην Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Μακεδονίας) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στα δείγματα έγινε προσδιορισμός της χημικής τους σύνθεσης και ειδικότερα για την της περιεκτικότητα τους σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνες, λίπος και χλωριούχο νάτριο. Τα δείγματα εξετάστηκαν επίσης για την οξύτητά τους (περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ) και την ενεργό οξύτητα (pH) ως κριτήριο φρεσκότητας. Μελετήθηκε επίσης η διατροφική αξία του τυριού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες. Η μελέτη μας έδειξε ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές των αποτελεσμάτων μας σε σχέση με προηγούμενες έρευνες αλλά και ότι υπήρχε συμμόρφωση, σε γενικό επίπεδο, με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.

Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τ > Τυροκομία

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τυροκομία

Ελληνική γλώσσα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.