Στις μέρες μας έχει δημιουργηθεί μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τη διατροφή μας και διατροφική αξία των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής το τι περιέχει η κάθε τροφή και σε τι τον ωφελεί. Με αφορμή αυτή την ανάγκη επιλέχθηκε η έρευνα και η εξέταση της διατροφικής αξίας των κερασιών και των μήλων, και συγκεκριμένα επιλέξαμε να εξετάσουμε την περιεκτικότητα των συγκεκριμένων τροφίμων σε βιταμίνη C και σάκχαρα. Η μεθοδολογία την οποία επιλέξαμε για να προσδιορίσουμε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι η πειραματική μέθοδος για να γίνει ακριβής ποσοτικός προσδιορισμός. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος διεξαγωγής του πειράματος σε κάθε ποικιλία, διότι αλλάζει και η περιεκτικότητα. Στην περίπτωση των κερασιών, η παστερίωση επηρεάζει την περιεκτικότητα αρνητικά. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τα μήλα, καθώς μειώνεται η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη . Στην περίπτωση της περιεκτικότητας σε σάκχαρα υπερισχύουν τα κεράσια σε σχέση με τα μήλα, αλλά και στην περίπτωση των μήλων τα Golden Delicious και τα Red Delicious έχουν και αυτά ικανοποιητική περιεκτικότητα.
Η εφαρμογή που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι σε διάφορους τομείς της διατροφής. Οι διατροφολόγοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τη συγκεκριμένη έρευνα για μια εξειδικευμένη διατροφή. Οι βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες θέλουν να γνωρίζουν το τι γίνεται με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν και πόσο ποιοτικές είναι, μπορούν επίσης να δείξουν ενδιαφέρον για την παρούσα έρευνα.
Κ > Κερασιά
Μ > Μήλα - Απώλειες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Μήλα - Απώλειες
Κερασιά
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)