Συγκριτική μελέτη 18 ποικιλιών μπιζελιών στο περιβάλλον του νομού Φλώρινας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Συγκριτική μελέτη 18 ποικιλιών μπιζελιών στο περιβάλλον του νομού Φλώρινας

Πεκάλης, Δημήτριος
Σιδηρόπουλος, Μιλτιάδης

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η μελέτη 18 βρώσιμων και κτηνοτροφικών ποικιλιών μπιζελιών (Pisum sativum) και (Pisum arvense) στις συνθήκες της Φλώρινας. Η επιλογή του φυτού στη συγκεκριμένη περιοχή έγινε γιατί στα παλαιότερα χρόνια υπήρχε σημαντική έκταση που καλλιεργούνταν με κτηνοτροφικά μπιζέλια, η παραγωγή των οποίων διατίθονταν για την κάλυψη μέρους των αναγκών διατροφής των αιγοπροβάτων και των αγελάδων. Με την πάροδο των χρονών η έκταση με καλλιέργεια κτηνοτροφικών μπιζελιών μειώνονταν μέχρι μηδενισμού. Τα τελευταία χρόνια ανανεώνεται το ενδιαφέρον των καλλιεργητών για τα κτηνοτροφικά μπιζέλια και για το λόγο αυτόν ο στόχος του πειράματος ήταν να διερευνήσει ποικιλίες μπιζελιών που προσαρμόζονται και αποδίδουν ικανοποιητικά στις συνθήκες της Φλώρινας. Από τη μελέτη που έγινε στις αποδόσεις των ποικιλιών μας έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο για την απόδοση όσο και για το εκατολιτρικό βάρος ενώ δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην υγρασία των σπόρων κατά την περίοδο της συγκομιδής. Το τελικό συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στην αναζήτηση της ή των καλύτερων ποικιλιών που πρέπει να καλλιεργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας.

Thesis
NonPeerReviewed

Οπωροκαλλιέργεια
Λαχανικά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.