Συνδιαστική ικανότητα πέντε ελληνικών πληθυσμών καλαμποκιού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Συνδιαστική ικανότητα πέντε ελληνικών πληθυσμών καλαμποκιού

Καραμπέλα, Ιωάννα

Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος είναι μονοκότυλο φυτό της οικογενείας των Αγρωστωδών, με επιστημονικό όνομα Zea mays. Το καλαμπόκι ανήκει βοτανικά στα Gramineae, στη φυλή Maydeae, που περιλαμβάνει επτά γένη. Ανήκει στις εαρινές καλλιέργειες και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε γόνιμα, με καλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση εδάφη. Είναι ετήσιο φυτό ψηλό με χοντρό ορθό και συμπαγή βλαστό, στενά μακριά φύλλα σε σχήμα σπαθιού με κυματιστά άκρα. Στην κορυφή του φυτού υπάρχει η αρσενική ταξιανθία που ονομάζεται φόβη. Η θηλυκή ταξιανθία ονομάζεται σπάδικας. Το καλαμπόκι κατατάσσεται σε 7 τύπους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των σπόρων του το σκληρό, οδοντωτό, αλευρώδες, σακχαρώδες, κηρώδες, μικρόκοκκο και καλυμμένο. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήτανη σύγκριση των 6ελληνικών πληθυσμώνως προς την ειδική συνδυαστική τους ικανότητα και ο έλεγχος τηςετέρωσης των παραγομένων εξ αυτών υβριδίων.

Thesis
NonPeerReviewed

Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.