Αρωματικά φυτά και φαρμακολογία = Aromatic plants and pharmacology

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Αρωματικά φυτά και φαρμακολογία = Aromatic plants and pharmacology

Χατζηχαραλαμπίδης, Ιερόθεος

Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτοφυή πολλά βότανα και αγριολούλουδα από τα οποία είδη το 10% είναι ενδημικά δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Οι έλληνες ιδιαίτερα από πολύ παλιά γνώριζαν καλά τις ιδιότητες των βοτάνων και τα χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα ως καθημερινό ρόφημα. Λόγω της ποικιλίας των ελληνικών βοτάνων το μέλι είναι άριστο, γευστικότατο και αρωματικό, έχει δε χαρακτηριστεί ως μέλι υψηλής ποιότητας με άριστες θεραπευτικές ιδιότητες, έχει κατακτήσει την εγχώρια αγορά και στις αγορές του εξωτερικού κατέχει πλεονεκτική θέση. Οι ιδιότητες των φυτών αυτών έχουν εκτιμηθεί πολλαπλά από το λαό και τους επιστήμονες. Σε πολλές χώρες μερικά από αυτά αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα ο γεωργικός αυτός κλάδος δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί αν και έγιναν προσπάθειες κυρίως από ιδιώτες, το υπουργείο γεωργίας δεν έκανε ιδιαίτερες προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι σήμερα η χώρα μας ενώ θα έπρεπε να είναι η ‘μητρόπολη’ των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τώρα μόνο δυστυχώς βρίσκετε στην αρχή της προσπάθειας αυτής.Οι εξαγωγές περιορίζονται κυρίως στον κρόκο που είναι παραδοσιακό προϊόν του νομού Κοζάνης και τη μαστίχα της Χίου Απεναντίας δαπανώνται πολλά χρήματα για εισαγωγές αιθέριων ελαίων και αποξηραμένων αρωματικών φυτών (ρίγανη, χαμομήλι, φασκόμηλο κ.λπ. ) πρέπει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα αυτά είναι κατώτερης ποιότητας σε σύγκριση με αυτά που αυτόφυτε ή μπορούν να καλλιεργηθούν στη χώρα μας. Παράλληλα υπάρχουν αρκετοί ερασιτέχνες που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο μικρές ή μεγάλες ποσότητες από διάφορα φυτά που τα διοχετεύουν στο εμπόριο, διαφημίζοντας τα ότι είναι κατάλληλα για τη θεραπεία πολλών ασθενειών.

Thesis
NonPeerReviewed

Φαρμακευτικά φυτά
Αρωματικά φυτά - Θεραπευτική χρήση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.