Οι δυνατότητες αξιοποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών το σαλέπι και η τριγωνέλλα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Οι δυνατότητες αξιοποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών το σαλέπι και η τριγωνέλλα

Μορφούλης, Γεώργιος

Στη χώρα μας, με τη μεγάλη ποικιλία των εδαφοκλιματικών συνθηκών και τον πλούτο των αυτοφυών αρωματικών φυτών, υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης τους (συλλογή αυτοφυών ή καλλιέργεια), ώστε να αποτελέσουν ένα σοβαρό συμπληρωματικό εισόδημα. Σκοπός της εργασίας είναι να αναλυθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης αυτών των φυτών και ιδιαίτερα των ειδών του σαλεπιού και της τριγωνέλλας. Το Σαλέπι, είδος ορχιδέας, παράγεται από βολβούς. Είναι γνωστό και ως βότανο και προήλθε από τους Μικρασιάτες. Επίσης είναι διεγερτικό φυτό. Το σαλέπι ή Orchis mascula όπως το ονομάζουν οι επιστήμονες, αναγνωρίζεται ως μωβ ορχιδέα με φύλλα σε σχήμα λόγχης. Η τριγωνέλλα, αρχαίο ιατρικό βότανο με πολλές χρήσεις, είναι πλούσια πηγή φυτοχημικών. Η τριγωνέλλα δρα και ως καθαρκτικό, ενδείκνυται στη μείωση χοληστερόλης, στο άσθμα καθώς και στην όραση. Ονομάζεται αλλιώς και μοσχοσίταρο και έχει και ελληνική προέλευση.

Thesis
NonPeerReviewed

Βότανα
Φαρμακευτικά φυτά
Αρωματικά φυτά - Θεραπευτική χρήση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.