Συγκριτική μελέτη του βιολογικού τρόπου παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών σε τέσσερις αμπελουργικές περιοχές του Νομού Κοζάνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)
Συγκριτική μελέτη του βιολογικού τρόπου παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών σε τέσσερις αμπελουργικές περιοχές του Νομού Κοζάνης

Σακαλή, Μαρία

Στο Ν. Κοζάνης η καλλιέργεια της αμπέλου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με τη μεγαλύτερη παραγωγή στο Βελβενδό, Ελάτη, Σέρβια, Αιανή, Τσοτύλι και από τα τέλη του 15ου αιώνα στη Σιάτιστα. Στις παλαιότερες εποχές η Κοζάνη ήταν ένας απέραντος αμπελότοπος. Δυστυχώς, παρά τη μεγάλη παράδοση, η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή παρουσιάζει φθίνουσα πορεία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι πολιτικές διαμάχες του 19ου αιώνα, η εισαγωγή της σταφίδας το 1893 και η υψηλή ζήτηση του τσίπουρου, επηρέασαν αρνητικά την κατανάλωση του κρασιού. Τέλος η φυλλοξήρα μαζί με τους πολέμους και τη μετανάστευση επιτάχυναν τη δυσοίωνη τύχη των αμπελιών. Σήμερα, μετά από ποικίλες διακυμάνσεις, η αμπελοκαλλιέργεια προσπαθεί και πάλι να αναπτυχθεί στη Μακεδονία και κυρίως στο Νομό Κοζάνης, καθώς τα τελευταία χρόνια, χάρη σε σημαντικές προσπάθειες έχει παρουσιάσει μια αξιόλογη πορεία με την ανάπτυξη κυρίως της παραδοσιακής ποικιλίας, του Ξινόμαυρου.

Thesis
NonPeerReviewed

Οίνος και οινοποιία
Αμπέλια - Βιολογική γεωργία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.