Συγκριτική μελέτη του βιολογικού τρόπου παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών σε τέσσερις αμπελουργικές περιοχές του Νομού Κοζάνης

RDF 

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see item page
in the web site of the repository *
share



Semantic enrichment/homogenization by EKT

2011 (EN)
Συγκριτική μελέτη του βιολογικού τρόπου παραγωγής οινοποιήσιμων σταφυλιών σε τέσσερις αμπελουργικές περιοχές του Νομού Κοζάνης

Σακαλή, Μαρία

Στο Ν. Κοζάνης η καλλιέργεια της αμπέλου γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με τη μεγαλύτερη παραγωγή στο Βελβενδό, Ελάτη, Σέρβια, Αιανή, Τσοτύλι και από τα τέλη του 15ου αιώνα στη Σιάτιστα. Στις παλαιότερες εποχές η Κοζάνη ήταν ένας απέραντος αμπελότοπος. Δυστυχώς, παρά τη μεγάλη παράδοση, η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή παρουσιάζει φθίνουσα πορεία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι πολιτικές διαμάχες του 19ου αιώνα, η εισαγωγή της σταφίδας το 1893 και η υψηλή ζήτηση του τσίπουρου, επηρέασαν αρνητικά την κατανάλωση του κρασιού. Τέλος η φυλλοξήρα μαζί με τους πολέμους και τη μετανάστευση επιτάχυναν τη δυσοίωνη τύχη των αμπελιών. Σήμερα, μετά από ποικίλες διακυμάνσεις, η αμπελοκαλλιέργεια προσπαθεί και πάλι να αναπτυχθεί στη Μακεδονία και κυρίως στο Νομό Κοζάνης, καθώς τα τελευταία χρόνια, χάρη σε σημαντικές προσπάθειες έχει παρουσιάσει μια αξιόλογη πορεία με την ανάπτυξη κυρίως της παραδοσιακής ποικιλίας, του Ξινόμαυρου.

Thesis
NonPeerReviewed

Οίνος και οινοποιία
Αμπέλια - Βιολογική γεωργία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)