Το καλαμπόκι (Zea mays L.) αποτελεί από τις πλέον σημαντικές καλλιέργειες στην χώρα μας. Η προσαρμοστικότητα των υβριδίων στα διάφορα περιβάλλοντα της χώρας μας αποτελεί μια συνεχή και αδιάκοπη προτεραιότητα σε όλα τα βελτιωτικά προγράμματα. Η περιγραφή των υβριδίων αυτών με τη χρήση μορφολογικών, φυσιολογικών, αγρονομικών και τεχνολογικών χαρακτηριστικών, είναι αναγκαία προκειμένου να εγγραφεί ένα υβρίδιο στον Εθνικό Κατάλογο Καλλιεργούμενων Ποικιλιών αφ' ενός και αφ' ετέρου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των βελτιωτών - δημιουργών (Breeder' s Rights). Η εργασία αυτή έδειξε ότι από τα 14 χαρακτηριστικά των υβριδίων καλαμποκιού που αξιολογήθηκαν τα έξι παραλλάσσουν δηλαδή, το μήκος χωρίς τα βράκτια, ο αριθμός των σειρών, ο αριθμός κόκκων ανά σπάδικα, το βάρος του άξονα, ο τύπος του κόκκου και το χρώμα της οπίσθιας πλευράς, στα υβρίδια.