Η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης

Βαϊτσοπούλου, Ιωάννα

Ο σπόρος ελαιοκράμβης του εμπορίου αποκτάται από τα είδη των μελών της Brassica (Cruciferae) και μέσα στο γένος υπάρχουν 160 είδη, κυρίως βότανα μονοετή ή διετή. Πολλά είναι οικονομικής σπουδαιότητας και όλα τα μέρη του φυτού συνεισφέρουν στη χρησιμότητα του: ρίζες, μίσχοι, φύλλα, άνθη και σπόροι. Το όνομα rape προέρχεται από το λατινικό rapum που σημαίνει γογγύλι. Το Brassica campestris είναι επίσης γνωστό σαν καλοκαιρινή κράμβη, η Πολωνέζικη κράμβη με το όνομα “toria” και “sarson”, και ή B.napus σαν Αργεντίνικη κράμβη. Η Σουηδική κράμβη έχει το όνομα colza και τα πιο σημαντικά είδη είναι η B. campestris L. που έχει ευρεία κατανομή ανά τον κόσμο και πιθανώς ακόμα να είναι πραγματικά άγριο είδος και το B. napus L. περιορισμένο βασικά στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αφρική, μολονότι υπάρχει κάποια αμφιβολία για το αν υπάρχει ένας πραγματικά άγριος τύπος. Εάν κάποιος άγριος τύπος του B. napus υπάρχει, η πιθανή προέλευσή του είναι ανάμεσα στα πιο άγρια διασκορπισθέντα είδη του B.campestris και του B.oleracea.

Thesis
NonPeerReviewed

Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Βιομάζα, Ενέργεια από
Φυτά - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.