Ποιοτική κατάταξη σφαγίων βοοειδών και διαμόρφωση τιμής παραγωγού στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του έτους 2002

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Ποιοτική κατάταξη σφαγίων βοοειδών και διαμόρφωση τιμής παραγωγού στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του έτους 2002

Καργόπουλος, Αναστάσιος

Ο Νομός Θεσσαλονίκης συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το έτος 2002, ως ένας από τους οκτώ συνολικά Νομούς της χώρας, για την εκτίμηση της διαμόρφωσης τιμής παραγωγού βοείου κρέατος, σε σχέση με την ποιοτική κατάταξη των σφαγίων. Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούσαν το 2002 συνολικά 4 εγκεκριμένα βιομηχανικού τύπου σφαγεία. Ο μεγαλύτερος αριθμός (4687) βοοειδών σφάχτηκε την περίοδο του καλοκαιριού κατά τη διάρκεια του οποίου αποδόθηκαν στην αγορά περίπου 1169 τόνοι βοείου κρέατος και ο μικρότερος (3529) σφάχτηκε την περίοδο της άνοιξης, όταν και αποδόθηκαν στην αγορά περίπου 944 τόνοι βοείου κρέατος. Η μέση τιμή παραγωγού αντιπροσώπευε μόλις το 45,6-49,4% της τιμής καταναλωτή βοείου κρέατος στην αγορά του Νομού Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος (80,4%) του βοείου ρέατος που παράγεται από τα σφαγεία Θεσσαλονίκης ροέρχεται από τη σφαγή βοοειδών νεαρής ηλικίας (μόσχοι- μοσχίδες) και το υπόλοιπο από τη σφαγή αγελάδων. Ο μέσος όρος ζωντανού βάρους για τις αγελάδες υπολογίσθηκε στα 509,2 κιλά και ο αντίστοιχος για τους μόσχους και τις μοσχίδες στα 490,1 και 427 κιλά. Τα εγκεκριμένα σφαγεία του Νομού Θεσσαλονίκης εξασφαλίζουν μόλις το 16,1% των ετήσιων αναγκών κατανάλωσης βοείου κρέατος του Νομού, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ποσότητα κρέατος που παράγουν διοχετεύεται αποκλειστική στην αγορά του Νόμού.

Thesis
NonPeerReviewed

Κρέας
Βοοειδή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.