Το κτηνοτροφικά μπιζέλι

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Το κτηνοτροφικά μπιζέλι

Καζακίδου, Σοφία
Παρασκευοπούλου, Αναστασία - Ειρήν

Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται για σανό, χλωρή νομή, ενσίρωση και για τα σπέρματά του προς διατροφή των ζώων. Το βρώσιμο μπιζέλι καλλιεργείται για ανθρώπινη κατανάλωση των σπερμάτων του ή και ολόκληρων των λοβών του. Οι περιοχές όπου το μπιζέλι καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση είναι η Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, η Ρωσία, η Βόρεια Αμερική, η Ινδία και η Κίνα. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται σε βόρειες κυρίως περιοχές, αποφεύγεται να καλλιεργείται σε νότιες διότι οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες και μόνο σε ορεινές δροσερές τοποθεσίες μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια των μπιζελιών καταλαμβάνει 65.500 στρέμματα περίπου το χρόνο. Από αυτά 8.500 καλλιεργούνται με κτηνοτροφικά μπιζέλια για την παραγωγή σανού και ξερών σπερμάτων, οι 7.000 για την παραγωγή βρώσιμων μπιζελιών και οι 50.000 για την παραγωγή αρακά. Η ετήσια παραγωγή σανού ανέρχεται σε 3.600 τόνους, η παραγωγή βρώσιμων ξερών μπιζελιών σε 1.180 και η παραγωγή αρακά σε 22.000.

Thesis
NonPeerReviewed

Κτηνοτροφικά φυτά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.