Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται για σανό, χλωρή νομή, ενσίρωση και για τα σπέρματά του προς διατροφή των ζώων. Το βρώσιμο μπιζέλι καλλιεργείται για ανθρώπινη κατανάλωση των σπερμάτων του ή και ολόκληρων των λοβών του.
Οι περιοχές όπου το μπιζέλι καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση είναι η Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, η Ρωσία, η Βόρεια Αμερική, η Ινδία και η Κίνα. Το κτηνοτροφικό μπιζέλι καλλιεργείται σε βόρειες κυρίως περιοχές, αποφεύγεται να καλλιεργείται σε νότιες διότι οι θερμοκρασίες είναι μεγάλες και μόνο σε ορεινές δροσερές τοποθεσίες μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια των μπιζελιών καταλαμβάνει 65.500 στρέμματα περίπου το χρόνο. Από αυτά 8.500 καλλιεργούνται με κτηνοτροφικά μπιζέλια για την παραγωγή σανού και ξερών σπερμάτων, οι 7.000 για την παραγωγή βρώσιμων μπιζελιών και οι 50.000 για την παραγωγή αρακά. Η ετήσια παραγωγή σανού ανέρχεται σε 3.600 τόνους, η παραγωγή βρώσιμων ξερών μπιζελιών σε 1.180 και η παραγωγή αρακά σε 22.000.
Κ > Κτηνοτροφικά φυτά
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Κτηνοτροφικά φυτά
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)