Το πρόβλημα της μαστίτιδας στα αγροτικά παραγωγικά ζώα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Το πρόβλημα της μαστίτιδας στα αγροτικά παραγωγικά ζώα

Καφάσης, Θωμάς
Χρυσάκης, Γεώργιος

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή του μαστικού αδένα. Χαρακτηρίζεται από διόγκωση, θερμότητα, ευαισθησία ή πόνο, και συμφόρηση του μαστού. Επιπλέον το ανώμαλο γάλα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της μαστίτιδας. Ο μαστός των αγροτικών ζώων είναι ευαίσθητος σε ποικίλους παράγοντες που προκαλούν ή προδιαθέτουν το μαστό σε φλεγμονές με επιπτώσεις οικονομικές στον αγρότη και τις βιομηχανίες γάλακτος, αλλά και στην υγεία του καταναλωτικού κοινού, δεδομένου ότι πολλοί μικροοργανισμοί που προκαλούν μαστίτιδα όπως της φυματίωσης, της βρουκέλλωσης, οι σταφυλόκοκκοι κ.τ.λ. προσβάλουν και τον άνθρωπο. Οι οικονομικές ζημιές από τις μαστίτιδες δεν προέρχονται τόσο από θανάτους των ζώων ή τη θεραπεία των κλινικών μαστίτιδων που ασφαλώς δεν είναι ευκαταφρόνητες ειδικά για μικροπαραγωγούς, όσο από τις υποκλινικές μαστίτιδες οι οποίες εξελίσσονται ύπουλα χωρίς συμπτώματα που όμως μπορούν να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος μέχρι 25 %.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.