Παραγωγή και ποιότητα συμπυκνωμένου γάλακτος

RDF 

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share



Semantic enrichment/homogenization by EKT

2005 (EN)
Παραγωγή και ποιότητα συμπυκνωμένου γάλακτος

Σαμουργκανίδου, Ίννα

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών «γάλα είναι το απαλλαγμένο από πρωτόγαλα προϊόν του ολοσχερούς χωρίς διακοπή αρμέγματος, υγιούς γαλακτοφόρου ζώου, που ζει και τρέφεται υπό υγιεινούς όρους και που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης. Το γάλα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συστατικών από τα οποία τα κύρια είναι το νερό, λίπος, πρωτεΐνες, η λακτόζη και τα άλατα. Οι κυριότερες φυσικές ιδιότητες του γάλακτος είναι η οσμή, η γεύση, το χρώμα, το ειδικό βάρος, οξύτητα του γάλακτος, το ιξώδες. Το γάλα αποτελεί τροφή πλήρης γιατί περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε καλή αναλογία, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο και βιταμίνες. Ένα από τα προϊόντα του γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο γάλα, όπου με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το προϊόν που προέρχεται από πλήρες ή άπαχο γάλα μετά από συμπύκνωση και στο οποίο γίνεται προσθήκη ή όχι ζάχαρης. Τα κύρια είδη του συμπυκνωμένου γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα και το μη σακχαρούχο. Με την διαφορά πως στο σακχαρούχο έχουμε περισσότερη προσθήκη ζάχαρης. Η ποιότητα του νωπού γάλακτος που προορίζεται για συμπύκνωση θα πρέπει να είναι καλή. Η προκατεργασία περιλαμβάνει την τυποποίηση του γάλακτος ως προς την αναλογία του λίπους και την προθέρμανση. Τα στάδια παραγωγής του συμπυκνωμένου γάλακτος είναι η συμπύκνωση, ομογενοποίηση, ψύξη – δοκιμαστική αποστείρωση, εγκυτίωση, αποστείρωση, αποθήκευση – έλεγχος.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Αγροτικά προϊόντα
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2005


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)