Παραγωγή και ποιότητα συμπυκνωμένου γάλακτος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Παραγωγή και ποιότητα συμπυκνωμένου γάλακτος

Σαμουργκανίδου, Ίννα

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών «γάλα είναι το απαλλαγμένο από πρωτόγαλα προϊόν του ολοσχερούς χωρίς διακοπή αρμέγματος, υγιούς γαλακτοφόρου ζώου, που ζει και τρέφεται υπό υγιεινούς όρους και που δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερκόπωσης. Το γάλα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συστατικών από τα οποία τα κύρια είναι το νερό, λίπος, πρωτεΐνες, η λακτόζη και τα άλατα. Οι κυριότερες φυσικές ιδιότητες του γάλακτος είναι η οσμή, η γεύση, το χρώμα, το ειδικό βάρος, οξύτητα του γάλακτος, το ιξώδες. Το γάλα αποτελεί τροφή πλήρης γιατί περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε καλή αναλογία, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, νάτριο, κάλιο και βιταμίνες. Ένα από τα προϊόντα του γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο γάλα, όπου με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το προϊόν που προέρχεται από πλήρες ή άπαχο γάλα μετά από συμπύκνωση και στο οποίο γίνεται προσθήκη ή όχι ζάχαρης. Τα κύρια είδη του συμπυκνωμένου γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα και το μη σακχαρούχο. Με την διαφορά πως στο σακχαρούχο έχουμε περισσότερη προσθήκη ζάχαρης. Η ποιότητα του νωπού γάλακτος που προορίζεται για συμπύκνωση θα πρέπει να είναι καλή. Η προκατεργασία περιλαμβάνει την τυποποίηση του γάλακτος ως προς την αναλογία του λίπους και την προθέρμανση. Τα στάδια παραγωγής του συμπυκνωμένου γάλακτος είναι η συμπύκνωση, ομογενοποίηση, ψύξη – δοκιμαστική αποστείρωση, εγκυτίωση, αποστείρωση, αποθήκευση – έλεγχος.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Αγροτικά προϊόντα
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.