Παρουσία διοξινών στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Παρουσία διοξινών στα τρόφιμα και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο

Τσετσώνη, Ελένη

Ο όρος «διοξίνες» αντιπροσωπεύει μια ομάδα χημικών ουσιών που εμφανίζονται σπάνια, ανέκαθεν όμως στη φύση. Είναι μια από τις πιο μελετημένες χημικές ουσίες στον πλανήτη. Είναι ουσιαστικά «ακούσια υποπροϊόντα» που διαμορφώνονται με τις χημικές διαδικασίες αντιδράσεων και καύσης. Βρίσκονται ιδιαίτερα στα χώματα και τα ιζήματα, σε όλο το περιβάλλον δηλαδή και στον ανεφοδιασμό των τροφίμων μας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της διοξίνης προέρχεται από τις ανθρώπινες πηγές. Η διοξίνη άρχισε στο περιβάλλον περίπου στο 1900 όταν εφεύρε ο ιδρυτής της χημικής ουσίας Dow, (στο Midland στο Michigan), έναν τρόπο να χωρίσει το επιτραπέζιο άλας στα άτομα νατρίου και χλωρίου, καθιστώντας κατά συνέπεια τις μεγάλες ποσότητες «ελεύθερου χλωρίου» διαθέσιμες για πρώτη φορά. Αρχικά ο Dow θεώρησε το ελεύθερο χλώριο άχρηστο και επικίνδυνο απόβλητο. Αλλά σύντομα ένας τρόπος βρέθηκε για να μετατραπεί αυτό το απόβλητο σε χρήσιμο προϊόν, που συνδέει τα άτομα χλωρίου επάνω στους υδρογονάνθρακες πετρελαίου και δημιουργεί έτσι μια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 και του ’40, μια απέραντη σειρά «χλωριωμένων υδρογονανθράκων».

Thesis
NonPeerReviewed

Τρόφιμα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.