Διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και επίδραση της ιονόσφαιρας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Διάδοση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και επίδραση της ιονόσφαιρας

Πλακιάς, Χρήστος

Όταν ένας αγωγός διαρρέετε από εναλλασσόμενο ρεύμα σε ένα οποιοδήποτε σημείο που βρίσκεται σε κάποια απόσταση από τον αγωγό αναπτύσσεται ένα εναλλασσόμενο ηλεκτρικό πεδίο το οποίο είναι παράλληλο προς τον αγωγό και ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο κάθετο προς το ηλεκτρικό πεδίο και την ευθεία που διέρχεται από το σημείο αυτό και το κέντρο του αγωγού. Τα δυο αυτά πεδία βρίσκονται μεταξύ τους σε φάση και λαμβάνουν ταυτόχρονα τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές τους. Το σύνολο αυτών των δυο πεδίων ονομάζεται ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.Το ηλεκτρικό και το μαγνητικό πεδίο διαδίδονται σε μορφή κύματος με την ταχύτητα του φωτός 3.108 m/sec. Το σύνολο των δυο κυμάτων καλείται ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Μήκος ηλεκτρομαγνητικού κύματος ονομάζεται η απόσταση στην οποία μεταδίδεται το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο κατά τη διάρκεια του χρόνου ο οποίος απαιτείται ώστε το ρεύμα που διαρρέει τον αγωγό να εκτελέσει πλήρη ταλάντωση.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηλεκτρομαγνητικα κύματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.