Τεχνολογία και εφαρμογές των κυψελών καυσίμου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Τεχνολογία και εφαρμογές των κυψελών καυσίμου

Αρέθας, Ελευθέριος
Κοκοτσάκης, Αλέξανδρος

Εδώ και αρκετά χρόνια (κυρίως μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973) οι επιστήμονες βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση νέων μεθόδων παραγωγής ενέργειας, που θα αποδεσμεύσουν την ανθρωπότητα από την εξάρτησή της από τους υδρογονάνθρακες. Για το σκοπό αυτό έχουν εργαστεί πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες και δαπανώνται όλο και μεγαλύτερα ποσά κάθε χρόνο, για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Ο κυριότερος λόγος που ωθεί στην αναζήτηση αυτή είναι τα περιορισμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, τα οποία θα εξαντληθούν σε μερικές δεκαετίες, αν η κατανάλωση συνεχίσει να αυξάνεται με τους σημερινούς ρυθμούς. Βέβαια στο μέλλον θα ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσματα, αλλά αναμένεται ότι η εξόρυξη πετρελαίου από αυτά θα είναι πιο δύσκολή και πιο δαπανηρή, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, κάτω από το οποίο βρίσκονται και του μεγάλου βάθους εξόρυξης. Επιπλέον η χρήση των παραγώγων του πετρελαίου είναι συνδεδεμένη με την έκλυση στην ατμόσφαιρα διάφορων ρυπογόνων ουσιών, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σήμερα υπάρχει μια ποικιλία τύπων κυψελών καυσίμου, οι διαφέρουν ως προς το καύσιμο και τον ηλεκτρολύτη που χρησιμοποιούν, καθώς επίσης και ως προς τις εφαρμογές για τις οποίες προορίζονται. Έτσι οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εφαρμογές πολύ μικρής ισχύος, όπως κινητά τηλεφωνά(mW), μέχρι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μιας μεγάλης πόλης (ΜW). Επίσης γίνονται σχέδια για τη χρήση κυψελών καυσίμου σε κατοικίες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της κάθε κατοικίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Τεχνολογικές καινοτομίες
Καύσιμα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.