δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Εφαρμογή συστήματος HACCP σε χώρους μαζικής εστίασης
Χώτος, Μιχαήλ
Στην σημερινή εποχή όλες οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης εφαρμόζουν το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point (Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) το οποίο αποτελεί ένα προληπτικό εργαλείο για τη διαχείριση της επικινδυνότητας για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων από την παραγωγή, τη μεταποίηση, συσκευασία, διανομή, αποθήκευση ως και την κατανάλωση των τροφίμων. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συνοδεύει την εκάστοτε επιχείρηση μαζικής εστίασης, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας. Αποτελεί επίσης σημαντικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το HACCP έναντι των υπολείπων στον ανταγωνισμό που υπάρχει, ο οποίος είναι πολύ έντονος στις μέρες μας.
Το σύστημα HACCP, μπορεί να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των τροφίμων, όταν εφαρμόζονται πιστά τόσο οι αρχές από τις οποίες διέπεται όσο και οι επί μέρους διαδικασίες του σχεδιασμού του. Αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα, το οποίο όταν εφαρμόζεται και συντηρείται σωστά, δίνει εγγυήσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ασφάλεια των τροφίμων. Το σημαντικότερο σημείο της αποτελεσματικής συντήρησης του συστήματος HACCP αποτελεί η συνεχής παρακολούθηση και τακτική ανασκόπησή του, παρακολουθώντας τις οποιεσδήποτε αλλαγές συμβαίνουν και μπορεί να επηρεάσουν το σύστημα και ιδιαίτερα νέες νομοθετικές απαιτήσεις και νέα επιστημονικά δεδομένα στον τομέα των τροφίμων. Επίσης καθοριστικής σημασίας είναι και ο εκ των προτέρων καθορισμός των απαιτούμενων διορθωτικών ενεργειών, σε περίπτωση αποκλίσεων και η λήψη τους πριν το τρόφιμο φτάσει στον καταναλωτή.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.