Εξάπλωση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΠΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. των 27 χωρών(1996-2011)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Εξάπλωση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΠΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. των 27 χωρών(1996-2011)

Βέσκος, Δημήτριος

Η προστασία του καταναλωτή και ο έλεγχος της ποιότητας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα κοινωνιών από την αρχαιότητα, λειτουργούν με βάση έναν μηχανισμό που τους διασφαλίζει σε κάθε αναπτυγμένη κοινωνία. Η ποιότητα χαρακτηρίζεται με βάση τις ιδιότητες ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και τις ανάγκες των καταναλωτών. Πριν από μόλις 60 χρόνια σε μια Ευρώπη πληγωμένη από τα σημάδια του πολέμου η έμφαση δινόταν στον όγκο παραγωγής χωρίς να δίνεται σημασία στην ποιότητα. Όμως η αγροτική πολιτική εξελισσόταν συνεχώς. Με το πέρασμα των ετών δόθηκε μεγάλη έμφαση στην παραγωγή ασφαλών προϊόντων. Η ασφάλεια των τροφίμων έγινε σιγά-σιγά συνείδηση και προωθήθηκε με όλα τα μέσα και με ποικίλους τρόπους. Η λειτουργία και η ευημερία μιας επιχείρησης ή μιας τοπικής παραγωγικής μονάδας είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, δηλαδή και με την ποιότητα των προϊόντων. Η Ε.Ε. αφουγκραζόμενη την ανάγκη των παραγωγών για διασφάλιση της ακεραιότητας των προϊόντων που παράγουν και την επιθυμία των καταναλωτών για απόκτηση εγγυημένα πιστοποιημένων αγαθών, προέβει σε μεταβολές των κανόνων της αγροτικής πολιτικής που ακολουθούσε. Καταρτίζοντας τη Λευκή Βίβλο, δίνει μια καινούργια πνοή στην παραγωγή προϊόντων μέσω της δημιουργίας του συστήματος πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΠΕ. Η καινούργια μεθοδευμένη πολιτική δημιούργησε ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, εδραίωσε ένα πιο δίκαιο σύστημα εμπορίας μεταξύ των αγορών και κυρίως κατάφερε να βγάλει από την αφάνεια τις μικρές παραγωγικές μονάδες με πολλαπλά και πολυσήμαντα οφέλη. Σήμερα όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες εμπορεύονται πληθώρα πιστοποιημένων προϊόντων, με πολλές από αυτές να στηρίζουν σχεδόν το σύνολο του εύρους των προϊόντων που παράγουν στην πιστοποίηση τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Εμπόριο - Ευρώπη
Αγροτικά προϊόντα
Ποιοτικός έλεγχος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.