Μελέτη της αντοχής στην οξείδωση διάφορων ειδών φυτικών ελαίων με τη μέθοδο RANCIMAT

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Μελέτη της αντοχής στην οξείδωση διάφορων ειδών φυτικών ελαίων με τη μέθοδο RANCIMAT

Κωτσιόπουλος, Αθανάσιος

Το ελαιόλαδο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Στην Ελλάδα η κατανάλωση ελαιόλαδου είναι πολύ μεγάλη. Αυτό οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι είναι μια Μεσογειακή χώρα, η οποία μάλιστα ανήκει στις τρεις πρώτες παραγωγούς- χώρες ελαιόλαδου στην Ευρώπη. Από αρχαιοτάτων όμως χρόνων το ελαιόδεντρο και ο καρπός του είναι πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης. Καθημερινά όλοι μας στα γεύματά μας συμπεριλαμβάνουμε το ελαιόλαδο. Τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει παρατηρηθεί αύξηση στην κατανάλωση και άλλων φυτικών ελαίων, σπορέλαιων όπως το ηλιέλαιο, το φοινικέλαιο και άλλα. Τα έλαια τα χρησιμοποιούμε για τηγάνισμα, στο μαγείρεμα αλλά και ωμά στις διάφορες σαλάτες. Τα σπορέλαια κατά τα τελευταία έτη είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα αυτό μπορεί να το διαπιστωθεί από την ζήτησή τους, που παρουσιάζει μικρή σταδιακή αύξηση ανά έτος τα τελευταία 4 χρόνια, η ζήτηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα έτη, καθώς σημαντικό ρόλο για την αύξηση αυτή παίζει η χαμηλή τιμή τους σε σύγκριση με το ελαιόλαδο και η ελαφριά γεύση τους. Τα σπορέλαια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : αυτά που προέρχονται από τους σπόρους το φυτών όπως: ο ηλίανθος, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, αυτά που εξέρχονται από καρπούς των δέντρων όπως το λάδι του φοίνικα. Και στις δύο κατηγορίες το έλαιο παραλαμβάνεται είτε με πίεση, είτε με εκχύλιση των ελαιούχων σπόρων με οργανικό διαλύτη, είτε και με τις δύο τεχνικές χρησιμοποιούμενες διαδοχικά, το λάδι εξέρχεται με την διαδικασία της αλκαλικής διύλισης και με την χρήση κάποιου διαλύτη.

Thesis
NonPeerReviewed

Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Αγροτικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.