Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στις ουσίες που αποτελούν τους κυριότερους διατροφικούς κινδύνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα διατροφής μας, σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες, και ενοχοποιούνται για πλήθος ασθενειών, η επικινδυνότητα των οποίων ωστόσο, πέρασαν αρκετά χρόνια ώστε να αποδειχθεί, και να μπουν στο μικροσκόπιο των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μυκοτοξίνες, που αποτελούν το κύριο διατροφικό πρόβλημα που αναφέρεται μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης περιγράφονται στο πρώτο κεφάλαιο. Ακολουθούν, στα επόμενα κεφάλαια, το ακρυλαμίδιο, οι διοξίνες, τα βαρέα μέταλλα, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, οι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, το βενζόλιο, τα υπολείμματα αντιβιοτικών, χρωστικές ουσίες και άλλες ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα.