Η αγροτική οικονομία και ανάπτυξη στην ΕΣΣΔ (1920-1965)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Η αγροτική οικονομία και ανάπτυξη στην ΕΣΣΔ (1920-1965)

Κοντοτόλη, Αλίκη

Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης που σημειώθηκε στην ΕΣΣΔ από τη δεκαετία του 1920 εως το 1965. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια μικρή αναφορά στον αγροτικό τομέα της προ-επαναστατικής ΕΣΣΔ από τον 9ο αιώνα ως την Οκτωβριανή Επανάσταση (1919).Στη συνέχεια ακολουθεί εκτενής αναφορά στη ΝΕΠ. . Στα τέλη της δεκαετίας, η ΝΕΠ αντικαταστάθηκε από την πολιτική «επίθεση του καπιταλισμού εναντία στον καπιταλισμό» με στόχο την πλήρη κατάργηση καπιταλιστικών σχέσεων. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η πολιτική της κολεκτιβοποίησης και τα Σοβχοζ. Ακολούθησε το πρώτο κεντρικά σχεδιασμένο 5χρονο πλάνο. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το δεύτερο πλάνο και η αλληλεπίδραση της ισχυρής βιομηχανικής παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται οι στόχοι και τα αποτελέσματα του τρίτου και του τέταρτου πλάνου καθώς επίσης και οι επιπτώσεις του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της οικοδόμησης του σοσιαλισμού με διευρυμένα κριτήρια εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε προηγηθεί. Περιγράφεται το πέμπτο 5χρονο πλάνο (1951-1955)

Thesis
NonPeerReviewed

Κομμουνισμός - Σοβιετική Ένωση - Ιστορία
Οικονομική ανάπτυξη

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.