Αειφορικές γεωργικές πρακτικές στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής = Sustainable agricultural practices in the context of the organic cultivation of the olives in the perfecture of Chalkidiki

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Αειφορικές γεωργικές πρακτικές στα πλαίσια της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς στο Νομό Χαλκιδικής = Sustainable agricultural practices in the context of the organic cultivation of the olives in the perfecture of Chalkidiki

Κοσμίδου, Κλεονίκη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2010

2010


Στα πλαίσια της παρακάτω εργασίας παρουσιάζεται η μελέτη του πληθυσμού των παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας ελιάς στο νομό Χαλκιδικής, επικεντρώνοντας στα χαρακτηριστικά τους, και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν και πως αυτές συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση της περιοχής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, με προσωπική επαφή σε τυχαίο δείγμα ατόμων σε όλο τον νομό. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί βιολογικής βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό άντρες, μέσης ηλικίας, οι οποίοι εντάσσονται σε συνεταιρισμούς της περιοχής. Το κύριο επάγγελμα τους δεν είναι η γεωργία καθώς ασχολούνται και με άλλα επαγγέλματα. Η εμπορία του βιολογικού ελαιόλαδου και της βιολογικά βρώσιμης ελιάς βρίσκεται σε πρωταρχική φάση αλλά γίνονται προσπάθειες για την αναβάθμισή της. Επίσης για τους περισσότερους βιοκαλλιεργητές κίνητρο για την ένταξη τους στη βιολογική γεωργία αποτέλεσε η οικονομική ενίσχυση. Ωστόσο, η έρευνα απέδειξε ότι χαρακτηρίζονται για την συνέπεια τους στις αειφορικές καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν, είναι συνειδητοποιημένοι και τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και τηρούν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Σε γενικές γραμμές αποσκοπούν σε πρακτικές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και που δεν υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων που παράγουν.

Ε > Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια
Α > Αειφορική ανάπτυξη
Π > Ποιοτικός έλεγχος

Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια
Ποιοτικός έλεγχος
Αειφορική ανάπτυξη

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)