Σχεδιασμός και ανάπτυξη σειράς συσκευασιών μελιού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Σχεδιασμός και ανάπτυξη σειράς συσκευασιών μελιού

Διακοπούλου, Αγγελική

Οι συσκευασίες τροφίμων είναι κάτι που ανανεώνεται και βελτιώνεται συνεχώς, τόσο για την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων, όσο και για την προώθηση τους στην αγορά. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται συσκευασίες μελιού σχεδιασμένες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με σκοπό να γίνεται εύκολα αντιληπτό στο αγοραστικό κοινό το τι περιέχουν. Έτσι τα δοχεία βασίζονται σχηματικά σε πράγματα σχετικά με το μέλι, όπως το κερίνο κελί, τα λουλούδια και την μέλισσα. Στον σχεδιασμό των συσκευασιών δεν περιλαμβάνεται μόνο η σχηματική σχεδιάση των δοχείων αλλά και η μελέτη των υλικών, η ανάπτυξη της συσκευασίας, η προβολή του προϊόντος και η προώθησή του. Όσων αφορά το σχήμα των δοχείων: Το σχήμα των κελιών της μέλισσας είναι εξάγωνο για την καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου αφού η παράταξη εξαγώνων δεν αφήνει κενά. Παίρνοντας έτσι ένα μέρος της σοφίας της μέλισσας και χρησιμοποιώντας το σχήμα αυτό, η μεταφορά και η αποθήκευση των δοχείων γίνεται ευκολότερη, αφού μειώνονται τα κενά μεταξύ των δοχείων, άρα και ο ανεκμετάλλευτος χώρος. Τα δοχεία που θυμίζουν σχηματικά (και χρωματικά) την μέλισσα, αλλά και αυτό που μοιάζει με λουλούδι, εστιάζουν στην αισθητική του αντικειμένου και στην εύκολη αναγνώριση του περιεχόμενού του, άρα στην προώθηση του. Το υλικό που επιλέχθηκε για τα δοχεία είναι το γυαλί, ενώ κάποια κομμάτια θα κατασκευαστούν απο πλαστικό λόγω της ιδιομορφίας τους. Τα πλαστικά μέρη δεν είναι αυτά που θα έρχονται σε επαφή με το μέλι. Θα περικλύουν τα γυάλινα δοχεία για αισθητικούς λόγους και για να αυξήσουν την διακριτότητα του προϊόντος.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέλι - Ελλάδα
Συσκευασία - Σχεδιασμός
Συσκευασία, Υλικά της

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.