Μελισσοκομία: ο κλάδος, το προϊόν και οι προοπτικές του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Μελισσοκομία: ο κλάδος, το προϊόν και οι προοπτικές του

Ντέλης, Αθανάσιος

Από την πιο βαθιά προϊστορική αρχαιότητα, όλες οι παραδόσεις των λαών συνδέουν την μέλισσα με τις δραστηριότητες του ανθρώπου σε αναζήτηση τροφής και φανερώνουν ότι η μέλισσα υπήρξε από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του ανθρώπου στον αγώνα της ζωής. Ακόμη και προτού ο άνθρωπος επιδοθεί στη γεωργία, η μέλισσα τον εφοδίαζε με τροφή και με ένα πολύτιμο υλικό για πολλές χρήσεις, το κερί. Στη σύγχρονη εποχή, όπως και παλιότερα στην διαδρομή των αιώνων, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο επωφελούνται από την εργασία της μέλισσας και από τα υποπροϊόντα της δραστηριότητας της. Οι μέλισσες είναι και ήταν πάντα οι μόνοι παράγοντες συλλογής του απέραντου αποθέματος σακχάρου που βρίσκεται μέσα στο νέκταρ των λουλουδιών, το οποίο η φύση απλόχερα σκόρπισε παντού. Μαζεύοντας αυτό το σάκχαρο εκτελούν την υπηρεσία της σταυρογονιμοποίησης των λουλουδιών, προκαλώντας την παραγωγή βελτιωμένων σπόρων και καρπών σε μια πλατιά ποικιλία φυτών. Με αυτόν τον τρόπο συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην ευημερία των ανθρώπων και ζώων, οικιακών και άγριων.

Thesis
NonPeerReviewed

Μελισσοκομικά προϊόντα - Θεραπευτική χρήση
Μελισσοκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.