Βιολειτουργικά τρόφιμα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Βιολειτουργικά τρόφιμα

Παπαϊωάννου, Ειρήνη

Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ένας νέος όρος που έχει εισβάλει στο λεξικό της διατροφής τα τελευταία χρόνια. Ένα τρόφιμο λέγετε ότι είναι «λειτουργικό», αν αυτό περιέχει ένα συστατικό τροφίμου ή σύνθεση συστατικών, τα οποία επηρεάζουν μία ή περισσότερες λειτουργίες στόχους του οργανισμού, με έναν θετικό τρόπο. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών γι’ αυτά τα τρόφιμα αυξάνεται συνεχώς γιατί έχουν θρεπτικές επιδράσεις στον οργανισμό, θρεπτικές επιδράσεις λειτουργίας καθώς και θεραπευτικές επιδράσεις. Η βιοτεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας των λειτουργικών τροφίμων. Με αυτή μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα, η αξιοπιστία και η παραγωγικότητα της φυτικής σοδειάς ώστε τα τρόφιμα να είναι περισσότερο ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου. Σ’ αυτό βοηθά και η χρήση των προβιοτικών που βελτιώνει τις ιδιότητες της ενδογενούς μικροχλωρίδας των προϊόντων. Η πρόσληψη επίσης φυτοοιστρογόνων ασκεί κι αυτή με τη σειρά της προστατευτικό ρόλο απέναντι σε διάφορες διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού. Τα βιολειτουργικά τρόφιμα παρά τις ευεργετικές τους επιδράσεις δεν καλύπτονται από κάποιο νομοθετικό πλαίσιο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη παρόλη την ευρεία κυκλοφορία τους στο εμπόριο.

Thesis
NonPeerReviewed

Υγεία και υγιεινή
Τρόφιμα - Τεχνολογία
Βελτίωση ποιότητας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.