Χρήση των εκρηκτικών υλών στα αδρανή υλικά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Χρήση των εκρηκτικών υλών στα αδρανή υλικά

Μοσχοπούλου, Χρύσα
Κόντα, Σοφία

Οι εκρηκτικές ύλες χρησιμοποιούνται εκτεταμένα ως ένα ακριβές εργαλείο για την συντριβή ενός πετρώματος, για την εκσκαφή λιθάνθρακα-γαιάνθρακα, μεταλλικών ορυκτών- μεταλλευμάτων, υλικών έρματος, στην διαμόρφωση υπόγειων ανοιγμάτων χωρίς την καταστροφή του πετρώματος που απομένει. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται σαφές ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ανατινάξεων, δεν μπορεί να παραμείνει αποκλειστικά μια «εμπειρική σχέση ανθρώπου με τον βράχο». Αυτή η «σχέση» διέπεται από επιστημονική γνώση, τεχνογνωσία και τεχνολογικές εξελίξεις. Στην Ελλάδα το θέμα των ανατινάξεων, παραδοσιακά, θεωρείται «στατική» υπόθεση κάποιου εμπειροτέχνη. Είναι σίγουρο ότι η προσαρμογή και η ανταπόκριση δεν ήταν πάντα εύκολη και αποτελεσματική. Εξάλλου, σε έναν κλάδο όπου η χρήση βραδύκαυστης θρυαλλίδας είναι ακόμη διαδεδομένη, είναι κατά κανόνα δύσκολο να μιλήσει κανείς για τη χρήση ηλεκτρονικών καψυλλίων και συστημάτων VOD.

Thesis
NonPeerReviewed

Εκρηκτικές ύλες
Πετρώματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.