Μελέτη της παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος κατάλληλου προς κατανάλωση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Μελέτη της παραγωγής και επεξεργασίας γάλακτος κατάλληλου προς κατανάλωση

Νικάκης, Θεόδωρος

Το γάλα είναι θρεπτικό, λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό υγρό που αποτελεί βιολογικό έκκριμα των μαστών των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου είδους που προορίζεται για την διατροφή των νεογνών τους. Ο θηλασμός απευθείας με την μεταφορά του γάλακτος από τους μαστούς στο πεπτικό σύστημα των νεογνών αποτελεί το μικρότερο κύκλωμα παραγωγής-κατανάλωσης που σημειώνεται στη φύση. Δεν είναι ομοιογενές προϊόν αλλά μείγμα διάφορων οργανικών ουσιών και αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες. Μερικά από αυτά τα συστατικά όπως το λίπος είναι δυνατό να χωριστούν από το υπόλοιπο γάλα με μηχανικό τρόπο. Το γάλα είναι μια από τις πιο σημαντικές τροφές. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών όπως, φώσφορος, βιταμίνες, και υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, γι αυτό και θεωρείται πλήρης και βασική τροφή για τον οργανισμό. Η τάση για υγιεινή διατροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει μεταστρέψει τις προτιμήσεις των καταναλωτών στα πιο φρέσκα και λιγότερο μεταποιημένα προϊόντα, όπως είναι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.