Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Συντήρηση οίνου

Δαγκλή, Δέσποινα

Το σταφύλι είναι το προϊόν του ήλιου και το κρασί το παιδί που θα μεγαλώσει στο σκοτάδι. Η κατεργασία ενός κρασιού περικλείει τη συμμετοχή και την εργασία του ανθρώπου στη διαδικασία παραγωγής του. Μέσα στο κρασί υπάρχουν διαφόρων ειδών σωματίδια με διαφορετικό μέγεθος, σε εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό ακόμη και όταν το κρασί φαίνεται απόλυτα διαυγές. Η διαδικασία του ‘’κολλαρίσματος’’ έχει την ικανότητα να αφαιρεί σωματίδια που όχι μόνο έχουν θολώσει το κρασί, αλλά είναι δυνατόν να το θολώσουν μελλοντικά. Απαραίτητη προϋπόθεση ενός καλού κρασιού είναι να ευχαριστεί καταρχήν το μάτι με τη φιάλη, την ετικέτα, την εμφάνιση, αλλά και με την απόλυτη διαύγειά του. Η διαύγεια πρέπει να είναι μια μόνιμη ιδιότητα του εμφιαλωμένου κρασιού. Επίσης κατά τη διάρκεια της συντήρησης του θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ορατές αλλαγές που μπορούν να συμβούν όταν μπει σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας, αερισμού, φωτός. Οι κατεργασίες των κρασιών όπως η διαύγαση, οι μεταγγίσεις, οι διηθήσεις και η υγιεινή του οινοποιείου απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Γενικά οι κάθε είδους κατεργασίες πρέπει να γίνονται όσο το δυνατό νωρίτερα.

Thesis
NonPeerReviewed

Οίνος και οινοποιία
Τρόφιμα - Τεχνολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.