Τα κυριότερα αρθρόποδα των αιγοπροβάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Τα κυριότερα αρθρόποδα των αιγοπροβάτων

Μυστηρίδου, Αναστασία

Ο παρασιτισμός αποτελεί μια μορφή συμβίωσης. Ο όρος συμβίωση υπονοεί τη στενή συνύπαρξη δύο οργανισμών, που συνεπάγεται προστασία ή άλλων ειδών πλεονεκτήματα για τον ένα ή και για τους δύο συμμετέχοντες οργανισμούς. Παράσιτα είναι μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι οργανισμοί που βρίσκονται επάνω ή μέσα στο σώμα άλλου οργανισμού και ωφελούνται αφαιρώντας θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την επιβίωση του οργανισμού που τα φιλοξενεί και επομένως αυτός βλάπτεται. Όταν ο αριθμός των παρασίτων, τότε εκδηλώνεται παρασιτικό νόσημα. Παρασίτωση είναι η παρουσία παρασίτων σε ξενιστή, χωρίς να εμφανίζεται κλινική εικόνα του νοσήματος. Ανεξάρτητα από το στάδιο εξέλιξης των παρασίτων, η παθογένειά τους ποικίλλει και εξαρτάται από τον αριθμό των παρασίτων, τις συνήθειές τους, την εντόπισή τους, την οδό μετανάστευσής τους, την αντίσταση του ξενιστή, κ.α. Εξωπαράσιτα ή εκτοπαράσιτα, ζουν στην επιφάνεια του δέρματος, επάνω ή στη βάση των τριχών, κάτω από την επιδερμίδα και σε πόρους του σώματος που έχουν σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον π.χ. ακουστικός πόρος. Τα παράσιτα αυτά κατά κανόνα είναι αρθρόποδα. Τα παράσιτα των παραγωγικών ζώων είναι δυνατόν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στην κτηνοτροφία και στην εθνική οικονομία.

Thesis
NonPeerReviewed

Παράσιτα (Ζώα)
Ζώα - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.