Η ποιότητα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων περιλαμβάνει ένα σύνολο ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν το γάλα και τα προϊόντα του και που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτή.
Είναι ένα αρκετά ευρύ θέμα, η προσέγγιση του οποίου μπορεί να γίνει από διάφορες οπτικές γωνίες. Γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί μία συνολική εικόνα της ποιότητας του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Με τις γνώσεις που έχουν συσσωρευτεί στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια, είναι αδύνατον να καλυφθούν όλες οι πτυχές του θέματος. Συνοπτικά, καλύπτονται θέματα που σχετίζονται με την νομοθεσία, της προδιαγραφές των προϊόντων, την ανάλυση των κινδύνων για την διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και τους ελέγχους που γίνονται τόσο σε κρίσιμα σημεία, όσο και στα τελικά προϊόντα.