Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Πάρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Πάρο

Τσιγώνια, Ερατώ

Η πλούσια αμπελοοινική παράδοση των Κυκλάδων δημιουργήθηκε χάρη στους χιλιάδες αμπελουργούς που αξιοποιούσαν κάθε καλλιεργήσιμη έκταση. Η καλλιέργεια πολλές φορές λαμβάνει χώρα σε πολύ απότομες πλαγιές, έτσι ώστε οι βλαστοί να έρπουν στο έδαφος ακόμη και σε απόσταση που φτάνει τα 10 μέτρα. Το νησί είναι γνωστό για δύο βασικές ποικιλίες σταφυλιών και τα περισσότερα κρασιά είναι συνδυασμούς τους. Πρόκειται για τα κόκκινα κρασιά Μανδηλαριά και τα λευκά Μονεμβασιά. Στην Πάρο φυτεύτηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων ποικιλιών. Εκείνες που επικράτησαν ήταν από τις ερυθρές, η Μανδηλαριά, η Βάφτρα και το Μαύρο Αηδάνι. Από τις λευκές ποικιλίες φυτεύτηκαν στην Πάρο η Μονεμβασιά, το λευκό Αηδάνι και τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί αξιόλογες ποσότητες Ασύρτικου, ενώ υπήρχαν και παλιές ποικιλίες όπως είναι το Μαλουκάτο, το Συρίκι (λευκό και κόκκινο) και το Ποταμίσι. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν, οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό σύστημα κλαδέματος προκειμένου να μπορεί η καλλιέργεια να προστατευτεί από τον άνεμο. Πολλές από τις εκτάσεις αμπελιού στο νησί καλλιεργούνται σε εξαιρετικά απότομες πλαγιές προκειμένου τα φυτά να έρπουν στο έδαφος. Η απόδοση της καλλιέργειας στο νησί της Πάρου δεν ξεπερνά τα 800Kg/στρέμμα.

Thesis
NonPeerReviewed

Αμπελοκαλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.