Τα τρόφιμα όμως για να ανταποκριθούν στην παραπάνω σημαντική βιολογική αποστολή τους θα πρέπει να έχουν ορισμένες ιδιότητες. Το σύνολο των ιδιοτήτων αυτών αποτελεί την ποιότητα των τροφίμων.
Η ποιότητα των τροφίμων είναι επομένως ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αναφέρονται στην υγιεινή κατάσταση του τροφίμου, στην θρεπτική αξία του και στις χαρακτηριστικές για κάθε τρόφιμο οργανοληπτικές ιδιότητες.
Μεταξύ των τροφίμων ασφαλώς η ποιότητα του κρέατος και των κρεατοσυσκευασμάτων έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί ως γνωστό τα προϊόντα αυτά αποτελούν την βάση της διατροφής του σημερινού ανθρώπου.
Στην παρούσα εργασία δίνονται διάφορες επιστημονικές γνώσεις που αφορούν την ποιότητα του κρέατος. Ακόμη αναφέρονται λεπτομερώς τα αίτια και ο τρόπος πρόληψης ή θεραπείας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.