Στάση και απόψεις καταναλωτών στην πόλη της Θεσσαλονίκης σχετικά με την αγορά νωπού κρέατος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Στάση και απόψεις καταναλωτών στην πόλη της Θεσσαλονίκης σχετικά με την αγορά νωπού κρέατος

Μεταξάς, Ιωάννης

Το κρέας αποτελεί βασικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής, αφού το ποσοστό με το οποίο συμμετέχει στον προϋπολογισμό του ελληνικού νοικοκυριού παραμένει σταθερό, αλλά μεταβάλλεται η αξία του. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί είτε με την στροφή των καταναλωτών σε χαμηλότερης αξίας εγχώριου κρέατος ή στην αγορά του φθηνότερου εισαγόμενου. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε και από την αύξηση του όγκου εισαγόμενου κρέατος, το οποίο εν μέρει οφείλεται και από την αδυναμία της ελληνικής αγοράς να καλύψει τις όπως φαίνεται μειωμένες για το 2013 σε σχέση με το 2012 ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Η εν λόγω αδυναμία οφείλεται και στο γεγονός ότι οι μονάδες εκμεταλλεύσεων είναι μικρές στην πλειοψηφία τους και κατακερματισμένες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανάπτυξη του κλάδου σε σημαντικό βαθμό, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σημαντική διαφοροποίηση παρουσιάζεται στον τομέα παραγωγής χοιρινού κρέατος, το οποίο στην περίπτωση της Ελλάδος θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικό. Επομένως, μπορεί να ειπωθεί ότι ο κλάδος έχει δυνατότητες ωστόσο, όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, μαζί με την πολιτεία θα πρέπει να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την λειτουργία του και να βοηθήσουν στην ανάπτυξή του, με στόχο να αποτελέσει έναν από τους κλάδους που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει.

Thesis
NonPeerReviewed

Κτηνοτροφία
Κρέας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.