Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια να γίνουν γνωστές οι διατροφικές αξίες των ζυμούμενων προϊόντων του γάλακτος. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η έννοια της ζύμωσης και γενικότερα η ζύμωση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα τρία ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, Κεφίρ, Οξύγαλα και Κουμίς στα οποία επικεντρώνεται η εργασία. Γίνεται μια εκτενής ανάλυση της τεχνολογίας παρασκευής τους, των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους αλλά και της διατροφικής τους αξίας.
Τέλος μελετώνται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του προϊόντος