Εκτίμηση της χημικής σύστασης φλοιών σπόρων σουσαμιού, σύμφωνα με τις μεθόδους Weende & Van Soest = Chemical composition of sesame hulls (Weende and Van Soest methods)

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2014 (EN)
Εκτίμηση της χημικής σύστασης φλοιών σπόρων σουσαμιού, σύμφωνα με τις μεθόδους Weende & Van Soest = Chemical composition of sesame hulls (Weende and Van Soest methods)

Καγκελίδου, Ζαφείρω

Οι σπόροι σουσαμιού (Sesamum indicum L.) θεωρούνται από τους πρώτους ελαιούχους σπόρους που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπόρων σουσαμιού προέρχεται από τη Ασία και το 26% από την Αφρική. Η μέση ετήσια παραγωγή σπόρων σουσαμιού ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 49kg. Πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται στην Ευρώπη (550kg/στρέμμα). Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια σημαντική πηγή ελαίου (44-58%), πρωτεΐνης (18-25%), υδατανθράκων (περίπου 13,5%) και τέφρας (5%). Το έλαιο των σπόρων σουσαμιού περιέχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες (λιγνάνες- lignans) αλλά και τοκοφερόλες. Οι φλοιοί των σπόρων σουσαμιού προκύπτουν ως υποπροϊόν κατά την επεξεργασία των σπόρων σουσαμιού μετά την εξαγωγή με εκχύλιση του ελαίου. Ανάλογα με τη διαδικασία που επιλέγεται, μηχανική ή χημική εκχύλιση, η χημική σύνθεση των φλοιών σπόρων σουσαμιού ποικίλει και ως εκ τούτου ποικίλει και η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη, η οποία είναι δυνατό να κυμαίνεται μεταξύ 23% και 31% .

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτά
Ζωοτροφές

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)