Η μελισσοκομία στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η μελισσοκομία στην Ελλάδα

Τεντζέρης, Δαμιανός

Η μελισσοκομία είναι μία από τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου που, δεν είναι μόνο απολύτως φιλική προς τα φυσικό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Ο ρόλος της μέλισσας στην επικονίαση, τόσο των φυτών που καλλιεργούνται, όσο και της αυτοφυούς βλάστησης, είναι πρωταρχικός. Θεωρείται ότι είναι το πολυτιμότερο έντομο στον πλανήτη Γη. Αυτό βέβαια συμβαίνει, γιατί λόγω της επικονίασης η οικονομική συμβολή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο φθάνει το αστρονομικό ποσό των 4.250 εκατομμυρίων ευρώ. Σαν κλάδος της γεωργικής παραγωγής έχει μικρή προσφορά, καθώς με βάση την αξία των προϊόντων που παράγει άμεσα η ίδια, καλύπτει μόνο το 1,80% της ζωικής παραγωγής και το 0,55% της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής στον ελλαδικό χώρο. Βέβαια, αν συνυπολογισθεί και η προσφορά της στην επικονίαση, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η συνολική προσφορά της είναι ιδιαίτερα σημαντική. Από την επικονίαση προκύπτουν πολλά οφέλη, τόσο για τους αγρότες, όσο και για το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγής των φρούτων, των καρπών και των σπόρων, η ποικιλότητα της αυτοφυούς βλάστησης και η διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέλι - Ελλάδα
Μελισσοκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.