Η μαστίτιδα στα μηρυκαστικά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η μαστίτιδα στα μηρυκαστικά

Τσέλιου, Ευθυμία

Με τον όρο μαστίτιδα εννοούμε τη, διαφόρου αιτιολογίας, έντασης, ποικιλίας συμπτωμάτων, διάρκειας και υπολειμματικής δράσης, φλεγμονή του μαστικού αδένα που οφείλεται στη μόλυνσή του από παθογόνους μικροοργανισμούς ή και σε άλλα αίτια. Η φλεγμονή του μαστικού αδένα χαρακτηρίζεται από αύξηση των λευκοκυττάρων στο γάλα και από την παρουσία παθολογοανατομικών αλλοιώσεων. Η ασθένεια αυτή στα ζώα έχει σαν συνέπεια την παραγωγή γάλακτος αλλοιωμένης σύστασης, την παραγωγή γάλακτος με μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών καθώς επίσης και τη μείωση της ποσότητας ή ακόμη και την πλήρη διακοπή του παραγόμενου γάλακτος. Το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης της μόλυνσης είναι η μόνιμη ή παροδική αλλοίωση των ιστών του μαστού και πολλές φορές ο θάνατος του προσβεβλημένου ζώου. Η μαστίτιδα είναι μία πάθηση που προκαλεί σημαντικές απώλειες στην κτηνοτροφία στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Οι απώλειες από την προσβολή αυτή είναι πολλές. Κάποιες απ’ αυτές είναι η πρόωρη σφαγή των ζώων λόγω της απώλειας της λειτουργίας του μαστικού αδένα, τα έξοδα αντικατάστασης αυτών που σφάζονται πρόωρα, οι κτηνιατρικές δαπάνες, η μειωμένη γαλακτοπαραγωγή, η απόρριψη γάλακτος ως ακατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση και φυσικά η αυξημένη θνησιμότητα των ζώων.

Thesis
NonPeerReviewed

Μηρυκαστικά ζώα
Ζώα - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.