Επίδραση της μαννιτόλης στην ανταπόκριση του σκληρού σιταριού στην καλλιέργεια ανθηρών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Επίδραση της μαννιτόλης στην ανταπόκριση του σκληρού σιταριού στην καλλιέργεια ανθηρών

Φασούλα, Τριανταφυλλιά
Μακαντάνη, Αφροδίτη

Στην εργασία αυτή διερευνήθηκε η δυνατότητα βελτίωσης της αντίδρασης του σκληρού σιταριού, ενός από τα πιο δύσκολα είδη στην παραγωγή διαπλοειδών σειρών, στην καλλιέργεια ανθηρών με προμεταχείριση με μαννιτόλη σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες. Προς το σκοπό αυτό στάχυα 2 ποικιλιών σιταριού (Σίφνος και Ελπίδα) συλλέγονταν και παρέμεναν σε διάλυμα μαννιτόλης 0,3 και 0,7 Μ στους 4 C για 8 ημέρες για προμεταχείριση με χαμηλές θερμοκρασίες και ωσμωτική καταπόνηση. Επιπλέον στάχυα των 2 ποικιλιών παρέμενα σε νερό της βρύσης στους 4 C για 8 ημέρες (μάρτυρες). Ως υπόστρωμα επαγωγής χρησιμοποιήθηκε το τροποποιημένο στερεό υπόστρωμα W 14. Οι ανθήρες επωάζονταν σε θάλαμο ανάπτυξης σε θερμοκρασία 28o C στο σκοτάδι. Μετά από 5-6 εβδομάδες, τα εμβρυοειδή που σχηματίστηκαν μεταφέρθηκαν σε υπόστρωμα αναγέννησης 190-2 και σε θάλαμο ανάπτυξης σε θερμοκρασία 26 C και φωτοπερίοδο 16 ωρών. Τέλος, όσα εμβρυοειδή εξελίσσονταν σε φυτάρια, μεταφέρονταν σε κωνικές φιάλες με υπόστρωμα MS, χωρίς προσθήκη ορμονών. Συνολικά, από τις δύο ποικιλίες Σίφνο και Ελπίδα, καλλιεργήθηκαν 3800 περίπου ανθήρες και λάβαμε 210 εμβρυοειδή, εκ των οποίων προέκυψαν μόνο 12 αλβινά φυτά και 3 πράσινα φυτά από την ποικιλία Σίφνο. Γενικά η επίδραση της μαννιτόλης αποδείχθηκε αρνητική στην ανταπόκριση του σκληρού σιταριού στην καλλιέργεια ανθηρών ή δεν επηρέασε καθόλου την παραγωγή εμβρυοειδών.

Thesis
NonPeerReviewed

Σιτηρά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.