Παραγωγή οίνου και βασικές οινολογικές αναλύσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Παραγωγή οίνου και βασικές οινολογικές αναλύσεις

Δαλακλή, Ειρήνη

Το κρασί ήταν, είναι και θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη κουλτούρα, στο πολιτισμό και στη ζωή γενικά των Ελλήνων. Είναι αξιοσημείωτο πως με το πέρασμα των χρόνων η αμπελουργία δέχτηκε μεγάλο πλήγμα αλλά παρ’ όλα αυτά κατάφερε και πάλι να αναδειχθεί και να φέρει πολλές αλλαγές. Δηλαδή αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων καλλιεργητών και λόγω της ακμάζουσας τεχνολογίας τα οινοποιεία εξοπλίστηκαν με σύγχρονα μηχανήματα εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη ποιότητα των κρασιών. Για να αναπτυχθεί και να ωριμάσει σωστά το αμπέλι πρέπει αρχικά να καλλιεργηθεί στη σωστή περιοχή έχοντας υπόψιν το κλίμα, το έδαφος, τη θερμοκρασία και το νερό. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και η μορφολογία του αμπελιού που θα δημιουργηθεί αλλά και η προστασία του από τους ζωικούς αλλά και τους φυτικούς οργανισμούς, που έχουν την ικανότητα να το καταστρέψουν. Επίσης, εξίσου σημαντικές για την ωρίμανση των αμπελιών είναι οι διάφορες καλλιεργητικές εργασίες όπως το χειμερινό και θερινό κλάδεμα και φυσικά ο τρύγος. Οι πιο συνήθης ποικιλίες είναι οι λευκές, ερυθρές και οι ροζέ. Τα σταφύλια αρχικά συλλέγονται με προσεχτικό τρόπο και με τη βοήθεια των πιεστηρίων πιέζονται και σπάνε οι ράγες βγάζοντας το γλεύκος. Στη συνέχεια επεξεργάζονται σε δεξαμενές, γίνεται η ζύμωση του κρασιού και τέλος το απογέμισμα της δεξαμενής. Ανάλογα με τον τύπο του κρασιού αλλάζουν λίγο τα στάδια της οινοποίησης. Μετά την ολοκλήρωση της οινοποίησης κάποιες ποικιλίες εμφιαλώνονται για να καταναλωθούν άμεσα, ενώ άλλες παλαιώνονται μέσα σε δρύινα βαρέλια. Η χρήση των δρύινων βαρελιών κάνει το κρασί ακόμα πιο γευστικό, ευωδιαστό, ζωηρό και ανθεκτικό. Όλα τα κρασιά είναι ιδιαίτερα και απαιτούν το κάθε ένα από αυτά τους δικούς τους τρόπους οινοποίησης, επεξεργασίας και κατανάλωσης. Η οινοποίηση από μόνη της είναι μια διαδικασία που μπορεί με τα χρόνια να έχει διευκολυνθεί με τη βοήθεια δεξαμενών και άλλων τέτοιων εξοπλισμών όμως η διαδικασία παραμένει η ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος, το κρασί είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τους Έλληνες αφού δεν έλειπε και ακόμα δεν λείπει από πολλά τραπέζια. Από τη στιγμή της καλλιέργειας μέχρι και το τελικό στάδιο της εμφιάλωσής του, το κρασί είναι ένα αξιοθαύμαστο στοιχείο της φύσης που πάντα θα εκπλήσσει και θα εξάπτει τους ανθρώπους με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στη συγκεκριμένη εργασία έγιναν κάποιες μελέτες που είχαν σκοπό την ανάλυση διάφορων οίνων για συγκεκριμένες παραμέτρους που αφορούσαν τον ποιοτικό έλεγχο αυτών. Για την πραγματοποίηση των αναλύσεων αυτών έγιναν σε εργαστηριακή μελέτη διάφορα πειράματα. Συμπερασματικά στόχος της μελέτης αυτής ήταν η κατανόηση της παραγωγής των οίνων αλλά και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων προκειμένου να καταλήξουμε αν τα συμπεράσματα είναι σωστά και συμβαδίζουν με την νομοθεσία.

Thesis
NonPeerReviewed

Αμπελουργία
Οινοποιία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.