Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των δεικτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση της αλλοίωσης που μπορεί να παρουσιάσουν οι ιχθύες. Για τον λόγο αυτό, αρχικά γίνεται μια παρουσίαση των χαρακτηριστικών των τροφίμων γενικότερα και της σημασία που έχει ο ποιοτικός τους έλεγχος. Ακολούθως, παρουσιάζονται τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για την ένδειξη του βαθμού φρεσκότητας των αλιευμάτων. Παράλληλα, παρουσιάζεται η εφαρμογή του ποιοτικού ελέγχου των αλιευμάτων, όπως αυτός προκύπτει από την εφαρμογή του συστήματος HAACP.
Η παρούσα πτυχιακή εστιάζει κυρίως στους μικροβιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο αλλοίωσης των αλιευμάτων, όπως είναι η Shewanella putrefaciens και η Pseudomonas aeruginosa αλλά και στην χρήση της τριμεθυλαμίνης και των βιοαμινών, επίσης ως δείκτες αλλοίωσης.