Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τη ξηρής και νωπής μυζήθρας που πωλείται στην πόλη της Φλώρινας, αλλά και τη χημική σύνθεση και διατροφική της αξία. Χρησιμοποιήθηκαν 7 δείγματα ξηρής και νωπής μυζήθρας τα οποία αγοράστηκαν από μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης της Φλώρινας.
Στα δείγματα έγινε προσδιορισμός της χημικής τους σύνθεσης και ειδικότερα της περιεκτικότητας τους σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνες, λίπος, χλωριούχο νάτριο, μετρήθηκε η ενεργός οξύτητα (pH) ως κριτήριο φρεσκότητας. Τέλος, έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας με τα αποτελέσματα των διατροφικών ετικετών.
Η μελέτη έδειξε πως η χημική σύνθεση των εξετασθέντων δειγμάτων πληρούν τους όρους του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.